בדיקת תגר מטכולין לאבחון של מחלת האסטמה

טיפול ואבחון אסתמה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון אסתמה!

בדיקת תגר מטכולין לאבחון של מחלת האסטמהבדיקת תגר מטכולין היא בדיקה שמטרתה לבדוק את הנטייה של הסמפונות להתכווצות מוגזמת בתגובה לגירוי חיצוני (תגובתיות יתר של הסמפונות בחשיפה למטכולין). במילים אחרות, מטרת הבדיקה היא לשלול או לאשר את קיום מחלת האסטמה. הבדיקה מבוססת על מדידה של תפקודי הריאות לנוכח ריכוז הולך ועולה של מטכולין ונמשכת בדרך כלל חצי שעה לכל היותר.

את הבדיקה מפסיקים ברגע שבו מתקבלת תגובה אסתמטית, כלומר ברגע שבו הסמפונות מתכווצות. אם אכן הסמפונות התכווצו בתגובה לגירוי של מטכולין, מגדירים את הבדיקה כחיובית ואילו כאשר לא התקבל כיווץ משמעותי של הסמפונות, גם כאשר הנבדק נחשף לריכוז גבוה של מטכולין, הבדיקה מוגדרת כשלילית, כלומר נקבע כי הנבדק לא סובל מאסטמה.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר מיוחד המאפשר לבדוק את תפקודי הריאות הנקרא ספירומטר או מד נשימה. המכשיר מאפשר למדוד את הנפח הכולל של האוויר הננשף לתוכו, למדוד את הנפח של האוויר שננשף לתוכו בשנייה הראשונה בלבד של הוצאת האוויר, למדוד את נפח הריאות, את ההתנגדות של דרכי האוויר לספיקת האוויר ועוד.

בתחילת הבדיקה מבצעים בדיקה ספירומטרית פשוטה ואחריה שואף הנבדק מטכולין, חומר שמטרתו להשרות התכווצות בסמפונות. לאחר השאיפה של ריכוז מסוים של מטכולין מבוצעת בדיקת הספירומטריה פעם נוספת ולאחר מכן שואף הנבדק ריכוז גבוה יותר של מטכולין. אדם הסובל מרגישות יתר של הסמפונות, יפגין ביצועים לקויים בבדיקת הספירומטריה בתגובה לריכוזים נמוכים יותר של מטכולין בהשוואה לאדם שאינו סובל מאסטמה.

הבדיקה נמשכת עד אשר נצפית ירידה של עשרים אחוז בספיקת האוויר במהלך השנייה הראשונה של הוצאת האוויר בתגובה לריכוז ספציפי של מטכולין.

הנחיות לפני הבדיקה

מטרת הבדיקה לבחון את התגובה הפיזיולוגית הטבעית של הסמפונות למטכולין ולכן חשוב מאוד שלפני ביצוע הבדיקה, הנבדק לא ייטול תרופות שונות שעשויות לשנות את התגובה הטבעית של הסמפונות. להלן התרופות החשובות שיש להתייחס אליהן:

  • אם הנבדק נוהג ליטול מרחיבי סמפונות מסוג בריקלין או ונטולין, עליו להפסיק ליטול אותם בין שש לשמונה שעות לפני הבדיקה.
  • אם הנבדק נוטל מרחיב סמפונות מסוג אירובנט, עליו להפסיק ליטול אותו כעשרים וארבע שעות לפני ביצוע הבדיקה.
  • יש להפסיק ליטול את התרופות הבאות כארבעים ושמונה שעות לפני הבדיקה: סימביקורט, סרבנט, מיפלונייד, אונברז, אוקסיס, סרטייד, מיפלוניד, פורדיל וקיו-ואר בודיקורט.
  • אם הנבדק נוטל תרופות להקלה על אלרגיה וצינון ותרופות המכילות אנטיהיסטמינים, עליו להפסיק את הנטילה ארבעים ושמונה שעות לפני הבדיקה.
  • אם הנבדק נוטל ספיריבה, עליו להפסיק את הנטילה כשבוע לפני הבדיקה.
  • חל איסור לבצע את הבדיקה במקרים הבאים:
    • אם הנבדק נוטל תרופות מקבוצת חוסמי בטא.
    • אם הנבדקת בהריון או מניקה.
    • כאשר קיים חשד למחלת האפילפסיה, למחלה קרדיווסקולרית, לכיב פפטי, למחלה בבלוטת התריס ו/או לחסימה בדרכי השתן.
    • אם הנבדק חלה בשפעת במהלך ארבעת השבועות לפני הבדיקה.
  • חל איסור מוחלט לבצע פעילות גופנית, לעשן, לשתות משקאות המכילים קפאין או לצרוך מזונות המכילים קפאין כשש שעות לפני הבדיקה.
  • חשוב להשתדל להימנע מחשיפה לחומרים אלרגניים ידועים כעשרים וארבע שעות לפני הבדיקה.
  • אין שום צורך להיות בצום לפני הבדיקה.

מתי מבצעים את הבדיקה?

בדיקת תגר מטכולין פחות משמשת ברמה הפרקטית של היומיום, אם כי ניתן להיעזר בה במצבים בהם לא קיימת ודאות לגבי האבחנה. כך לדוגמה אם מבחן תפקודי הריאות היה תקין ועדיין קיים חשד לאסטמה, ניתן להחליט על ביצוע בדיקת תגר מטכולין.

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון אסתמה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון אסתמה. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

לשגשג עם אסטמה: ניווט בעולם העסקים המודרני

אסטמה היא מצב נשימתי כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרות שזה יכול להציב אתגרים, זה לא אמור להוות מחסום להצלחה בעולם העסקים המודרני. עם ניהול והבנה נכונה, אנשים עם אסתמה יכולים לשגשג בקריירה שלהם ולהשיג את מטרותיהם המקצועיות.

לקריאת המאמר »
072-3341176
טיפול ביתי
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!