תסמינים של אסתמה

טיפול ואבחון אסתמה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון אסתמה!

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

תסמינים לאסטמהמחלת האסטמה מתבטאת בהופעת התקפים של קוצר נשימה וצפצופים, אשר נלווים לתסמינים נוספים. תסמיני המחלה משתנים בין אדם לאדם, ומכיוון שקיימים תסמינים רבים כל אדם יכול לבטא את המחלה בצורה אחרת.

התסמין החשוב והאופייני ביותר לאסטמה הוא צפצופים, אשר מבטאים את חסימת הסימפונות. מלבד זאת, חולי אסתמה סובלים מתסמינים נוספים כמו שיעול, קוצר נשימה, הפרעות עוריות, אי נוחות בבית החזה וסימנים מקדימים.

מכיוון שאסטמה היא מחלה נפוצה ביותר, ההיכרות עם התסמינים השונים חשובה ביותר, וחשוב לזכור שאבחנה מוקדמת של התקף אסטמה יכולה לאפשר טיפול מהיר ויעיל.

מחלה המתבטאת בהופעת התקפים

מחלת האסטמה היא אמנם מחלה כרונית המשפיעה על חלק גדול מהחולים למשך כל חייהם, אך הביטוי שלה הוא בהתפרצות של התקפים. בעוד התקופה שבין ההתקפים היא לרוב נטולת סימפטומים, ובמהלכה החולים יכולים לקיים אורח חיים תקין לחלוטין, כאשר מופיע התקף תסמיני המחלה מתפרצים ומצב החולים יכול להחמיר עד סכנת חיים וצורך באשפוז.

התקף האסטמה יכול להופיע באופן חד ומיידי, אך גם יכול להתפתח בהדרגה לאורך 6-48 שעות. במקרים האקוטיים, יכול להופיע קוצר נשימה חריף ומיידי אשר מתבטא בהופעה משמעותית של כל התסמינים המוכרים. לעומת זאת, המהלך ההדרגתי של ההתקף יכול לגרום להופעת תסמינים בדרגת חומרה קלה יותר, ובעיקר בשעות הלילה המאוחרות והבוקר המוקדמות.

הופעת ההתקפים הזו קשור בין היתר לחשיפה ל"טריגרים" שונים, אשר מעוררים תגובה אלרגית אשר גורמת לסגירת הסימפונות ולחסימת נתיב האוויר. כאשר התגובה האלרגית מתעוררת, הסימפונות נסגרות ומופיעים התסמינים הנשימתיים השונים, ועל כן מניעת התגובה האלרגית הזו (באמצעות שימוש בתרופות או הימנעות מחשיפה לאלרגנים) יכולה למנוע התקפים ולספק לחולים תקופות ארוכות ונקיות מהתקפי אסתמה.

ברגע שמופיע התקף אסתמה יש לטפל בו באופן מיידי, בין אם באמצעות שימוש במשאף על פי הנחיות הרופא המטפל בהתקף קל ועד הגעה מיידית למיון וטיפול בחמצן ותרופות דרך הווריד בהתקף קשה.

הופעת המחלה בגיל צעיר

במקרים רבים, מחלת האסטמה מופיעה כבר מגיל הילדות אך רק בחלק קטן מהמקרים התסמינים נמשכים מעבר לגיל 5-6. הופעת התקפי האסטמה אצל ילדים קטנים קשורה בין היתר לחוסר הבשלת מערכת הנשימה ולתגובתיות יתר לאלרגנים, ועל כן לאחר שהילדים גדלים התסמינים השונים לרוב מפסיקים. כאשר המחלה לא נפסקת וממשיכה לגילאים מאוחרים, התסמינים השונים יכולים להופיע בכל רגע נתון ולשבש את חיי החולים.

צפצופים

התסמין החשוב והמשמעותי ביותר של התקף אסטמה הוא צפצופים – רעשים הנשמעים כמו שריקות דקות, המופיעים בזמן נשימה ומבטאים את חסימת הסימפונות וסגירת דרכי האוויר.

למרות שניתן להאזין לצפצופים בצורה הטובה ביותר באמצעות סטטוסקופ, במקרים רבים ניתן לשמוע את הצפצופים גם ללא כל אמצעי עזר, ואימהות לחולי אסתמה שומעות היטב מתי הם מצפצפים ומתי נשימתם תקינה.

לאחר טיפול במרחיבי סימפונות או בתרופות אחרות, הצפצופים פוחתים, דרכי האוויר נפתחות והנשימה חוזרת להיות תקינה.

קוצר נשימה

קוצר נשימה מתבטא בתחושה ש"אין מספיק אוויר", ובמקרים אלה החולים מתלוננים על קושי רב בפעולת הנשימה ועל כך שלא נכנס מספיק אוויר לריאות. קוצר נשימה מתבטא בשימוש בשרירי עזר נשימתיים הכולל את  התכווצות השרירים הצוואריים והבין צלעיים והרחבת הנחיריים, ובקושי רב להכניס אוויר לריאות.

במקרים מסוימים קוצר הנשימה מונע את היכולת לדבר, וחולי האסתמה לא מצליחים להסביר לאנשים סביבם כיצד לסייע להם. במקרים חריגים, ניתן לזהות כיחלון סביב השפתיים וקצות הציפורניים. אנשים עם קוצר נשימה מתאפיינים בלחץ רב ואי שקט בשל הקושי לנשום, ובשלבים מאוחרים יותר באפתיה ועייפות בשל הירידה בריווי החמצן בדם.

שיעול

חולי אסטמה רבים משתעלים במהלך התקף, כאשר השיעול יכול להיות ליחתי או יבש כתלות בחולה עצמו, בסיבה לאסטמה ובתגובה האלרגית.

במקרים רבים השיעול יופיע בשילוב עם צפצופים ויקשה מאוד על הנשימה. במקרים מסוימים, השיעול יכול להעיר משינה ובמקרים אחרים להחמיר את קוצר הנשימה ולהפוך את ההתקף לקשה יותר.

רוב חולי האסטמה משתעלים לקראת סוף הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות, ושיעול בשעות אלו נחשב לאופייני מאוד למחלת האסתמה.

ליחה

הופעת הליחה משתנה בין חולה לחולה בהתאם לגיל ולגורם לאסתמה. במבוגרים, שכיח יותר שחולי אסתמה יתלוננו על ליחה רבה וסמיכה, ואילו בילדים בדרך כלל אין תלונות על ליחה והשיעול הוא יבש.

הליחה הרבה יכולה להפריע לפעילות הנשימה ולגרום לחולים לתחושה לא נעימה. בדרך כלל, הליחה אצל חולי אסטמה יכולה להופיע כתלות בהתקף או ללא קשר אליו, ועל כן קשה להתבסס על הליחה כתסמין אבחנתי להתקף אסתמה.

אי נוחות בבית החזה

חולי אסתמה רבים מתלוננים על תחושה לא נעימה בבית החזה במהלך ההתקף. ככל הנראה, מקור התחושה הוא סגירת דרכי האוויר כחלק מהתקף האסתמה, והתלונה על אי הנוחות נחשבת לאופיינית ביותר.

בדרך כלל, יתלוננו החולים על תחושה של "חגורה מהודקת סביב בית החזה" ועל תחושה מוזרה. מכיוון שתלונה זו נפוצה גם במחלות נוספות, חשוב בהופעה ראשונית של אסטמה לשלול מחלות שונות (כמו לדוגמא בחולים מבוגרים או באנשים עם גורמי סיכון למחלות לב, חשוב מאוד לשלול מחלת לב כגורם לכאבי החזה). בחולי אסתמה ותיקים, החולים כבר מכירים את התחושה בבית החזה ויודעים להסביר שהיא קשורה לאסתמה.

הפרעות עוריות

אסתמה היא מחלה אשר בבסיסה עומדת תגובה אלרגית, ועל כן במקרים רבים יופיעו ביטויים עוריים לאלרגיה כמו אקזמה, אטופיק דרמטיטיס, ופריחות אלרגיות אחרות.

אקזמה היא מחלה דלקתית של העור בה מופיעים נגעים קשקשיים, ואילו אטופיק דרמטיטיס הוא מצב דומה (המכונה גם אסתמה של העור בזכות הקשר ההדוק למחלת האסטמה) בו מופיעים התקפים של פריחה אופיינית. הופעת התסמינים העוריים יכולה להיות כחלק מההתקף עצמו או ללא קשר אליו, ולעתים הופעת הפריחה מבשרת על בואו של התקף.

החמרת התסמינים בשעות הלילה

אחד המאפיינים החשובים של מחלת האסתמה הוא הופעת ההתקפים בשעות הלילה. לעומת מחלות נשימה אחרות, התקפי האסתמה מתבטאים בעיקר בלילה, בשל שינויים בטונוס הברונכו-מוטורי כתלות בשעון הצירקאדי (שעון הקובע שינויים גופניים כתלות בשעת היום).

מסיבה זו, התכווצות הסימפונות מוחמרת בשעות הלילה המאוחרות ומגיעה לשיא בסביבות 4 לפנות בוקר, ועל כן מקרים רבים של התקפי אסטמה מחמירים לקראת סוף הלילה ומעירים משינה.

החמרת התסמינים במהלך פעילות גופנית

ברוב מקרי האסתמה התסמינים שהוזכרו מוחמרים בזמן פעילות גופנית, והפעילות הגופנית יכולה לעורר התקף. מסיבה זו, חולי אסתמה חייבים להצטייד במשאף בזמן שהם מבצעים פעילות גופנית, ולהימנע מפעילות כזו במידה והם חשים שהתקף אסתמה מתקרב ובא.

סימנים מקדימים להתקף

חולי אסטמה ותיקים יודעים להצביע על מספר סימנים מקדימים המבשרים על בואו של התקף. הסימנים העיקריים הם גרד תחת הסנטר ואי נוחות בין השכמות, אשר מופיעים אצל חלק מחולי האסטמה. בנוסף, חולים רבים מדווחים על התפתחות של תחושת פחד וחרדה ללא סיבה ברורה, אשר מקדימים את בואו של ההתקף.

יש לציין שכל חולה אסטמה חווה את ההתקף באופן שונה, ולא אצל כולם יופיעו אותם סימנים מקדימים אם בכלל. ועל כן, על כל חולה להכיר את הסימנים האופייניים לעצמו ועל פיהם לדעת מתי עומד להגיע התקף האסטמה.

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון אסתמה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון אסתמה. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים