אסטמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה, המאופיינת בהתקפים חוזרים של קוצר נשימה וחסימה של דרכי האוויר. הסיבות להתפתחות המחלה אינן ידועות לגמרי. משערים שלמחלה יש מרכיבים גנטיים וסביבתיים כאחד.
עם זאת, ידועים מספר גורמים סביבתיים המשמשים כטריגרים להתפתחות התקפי אסטמה. מניחים שגורמים סביבתיים אלו אינם גורמים במישרין להתפתחות המחלה, אלא מעודדים התקפים בתדירות גבוהה יותר.
כלומר, חולה באסטמה יסבול מהמחלה גם ללא חשיפה לגורם סביבתי, אך חשיפה לגורם זה תרע את מצבו ותהפוך את מחלתו לקשה יותר. ככל הנראה, חולי אסטמה מראים רגישות גבוהה לחומרים אלרגנים שונים, ומגיבים בתגובה של מערכת החיסון המחמירה את הדלקת בדרכי האוויר.
לאור חשיבות החשיפה לגורמים סביבתיים במהלך מחלת האסטמה, חלק חשוב מהטיפול במחלה כולל הימנעות מחשיפה לגורמים הקשורים לאסטמה אצל החולה. הימנעות כזו יכולה למנוע התלקחויות בלתי נשלטות של המחלה. זיהוי ראשוני של טריגר מהווה מרכיב חיוני בטיפול הכולל בחולים אסטמה.
נציג כאן בקצרה כמה גורמים סביבתיים נפוצים הידועים כטריגרים של התקפי אסטמה. מלבד הגורמים שיוצגו כאן, חשוב להזכיר שגם זיהומים ריאתיים, פעילות גופנית, סטרס נפשי, שינויים הורמונליים, ותרופות יכולים להשפיע לרעה על תדירות התקפי אסטמה.
אלרגנים שונים
בתקופות של פריחה ניתן לזהות החמרה אצל חולי אסטמה רבים. האבקנים של צמחים שונים (למשל: עץ זית, דשא) מעוררים תגובה אלרגית אצל חולים "אטופים", הסובלים משילוב של אסטמה ואלרגיה עונתית.
ניתן לזהות תגובה לאלרגנים שונים באמצעות תבחיני עור או בדיקות נוגדנים ספציפיים בדם (מסוג IgE). מלבד אלרגנים הקשורים לפריחה, נפוצה מאוד גם רגישות לאלרגנים המופרשים מבעלי חיים: אלרגיה לחתולים, כלבים, מכרסמים, ועוד. חולה אסטמה שרגיש לבעל חיים צריך להימנע ככל הניתן ממגע קרוב איתו.
גורמים נוספים לאלרגיה המחמירים התקפי אסטמה: קרדית אבק הבית (חרק מיקרוסקופי זעיר, נפוץ מאוד), פטריות שונות, ועוד. חשוב לציין שאלרגיה למזון איננה גורם ישיר להתפתחות של התקפי אסטמה. ככל הנראה רק במקרים נדירים קיים קשר אמיתי בין רגישות למזון והתקפים אסטמטיים.
חומרים מגרים ומזהמים
חומרים מגרים (irritants) עלולים להוביל לעלייה בתגובתיות של דרכי האוויר ולהתקפי אסטמה, גם ללא תגובה אלרגית של מערכת החיסון. מגוון רחב של חומרים מגרים מחמירים את מצבם של חולים באסטמה, הנפוץ שבהם הוא בוודאי עשן סיגריות.
מחקרים מצאו שחולי אסטמה מעשנים, או חולים שחשופים באופן תדיר לעישון פסיבי, סובלים מתדירות גבוהה יותר של התקפים, ושליטה טובה פחות במחלה הבסיסית. מומלץ כיום לכל חולה אסטמה (ובעצם: לכל אדם) להימנע מעישון סיגריות וחשיפה לעשן. גם עשן שריפה עלול להחמיר אסטמה.
מלבד עשן, חומרים מגרים הקשורים לאסטמה כוללים חומרים תעשייתיים שונים (אסטמה בהשראת חומרים הפזורים במקום העבודה נקראת "אסטמה תעסוקתית"), גזי פליטה של כלי רכב, זיהום אוויר על ידי גזים שונים, חלקיקים המתפזרים במקומות אפייה תעשייתיים, ועוד.
שינוי מזג האוויר
חולים אסטמטיים רבים מדווחים על עלייה בתדירות ההתקפים בעונות מעבר, המלוות בשינויים קיצונים במזג האוויר. המנגנון שבו מושפעת המחלה משינויים אלו לא ברור לגמרי. ידוע שאוויר חם ולח עלול לגרום לכיווץ של דרכי הנשימה, והגברת האלמנט החסימתי המופיע באסטמה. יתכן ששינויי מזג האוויר מביאים לתגובות אלרגיות דרך עלייה בשכיחותם של גורמים אלרגנים שונים, המתפזרים יותר בעונות המעבר (למשל: באביב).
אין ספק שלסביבה תפקיד מרכזי וחשוב במחלת האסטמה. הכרה בתפקיד זה והתייחסות אליו מהווים אבן יסוד בטיפול המקיף והיעיל בחולים אלו.
ראו גם: