אסטמה היא מחלה כרונית המשפיעה על דרכי הנשימה. ניתן לבחון את השינויים הפתולוגיים החלים בגוף באמצעות צילום רנטגן של הריאות. הדפנות הפנימיות של דרכי הנשימה דלקתיים ונפוחים. דלקת ונפיחות אלה הופכים את דרכי הנשימה לרגישים יותר בעת חשיפה לגירויים שונים, היוצרים תגובה אלרגית.
הדלקת גורמת להיצרות דרכי הנשימה, פחות אוויר נכנס לנאדיות הריאה דרך הסימפונות, כלומר, תאי הגוף אינם מקבלים די חמצן.
התסמינים של היצרות דרכי הנשימה, יוצרת צפצופים הנשמעים בעת ההאזנה (קול שריקה בעת הנשימה), לחץ בחזה, בעיות נשימה ושיעול. בדרך כלל חולי אסטמה חווים את התסמינים בתדירות גבוהה, הן במהלך הלילה והן במהלך שעות היום.
האם ניתן למנוע אסטמה?
לאסטמה אין תרופה. גם כאשר התסמינים אינם מופיעים, המחלה עלולה להתפרץ בכל רגע. עם זאת, המודעות ההולכת וגוברת במהלך השנים והטיפולים, מרבית האנשים הסובלים מאסטמה מסוגלים לנהל את המחלה. אנשים אלה מנהלים חיים נורמטיבים, פעילים ללא הפרעות אסטמה במהלך השינה.
ניתן להקטין את החשיפה לגורמי אסטמה ובכך למזער את הסיכוי להתקף אסטמה. קיימים טריגרים מסוימים הגורמים להתפרצות המחלה הכוללים: זיהום אוויר, אלרגיות, אוויר קר, שפעת וצינון, דלקת סינוסים, עשן ועוד.
הימנעות מהחשיפה לגורמים אלה עשויה למנוע התקפי אסטמה. פעילות גופנית נמרצת עשויה לעורר התקף בקרב אסטמטיים ולכן רופאים ממליצים להימנע מפעילות גופנית נמרצת בחדרי כושר ומחוץ להם. כמו כן, מומלץ לצרוך תזונה בריאה, שמומלצת באופן יחודי לחולי אסטמה.
זריקות אלרגיה- אימונותרפיה
זריקות במסגרת אימונותרפיה נועדו לאנשים הסובלים מאסטמה, לאלרגן מסוים המוכר מראש. במהלך ההליך, מוזרקות מתחת לעור המטופל מנות קטנות של אלרגן על פי לוח זמנים קבוע. עם חלוף הזמן, הגוף עשוי להתרגל ו"להתחסן" בפניו. כאשר המטופל נחשף לאלרגן, הגוף אינו מגיב. שיטה זאת יכולה לסייע במניעת החמרת המצב.
חיסון נגד שפעת למניעת אסטמה
שפעת יכולה ליצור תגובה אסטמטית אצל אנשים רבים. זריקה נגד נגיף השפעת בכל שנה, עלולה להגן מפני זיהום הנגיף ובכך למעשה למנוע התקף אסטמה.
לחולי אסטמה יש סיכוי גבוה יותר ללקות בסיבוכי שפעת כגון דלקת ריאות, ואשפוז כתוצאה מכך. לחולי אסטמה יש סיכוי כפול ללקות בדלקת ריאות.
הימנעות מעישון
לאנשים הסובלים מאלרגיות ואסטמה, חשוב לצמצם את החשיפה לאלרגנים. חשיפה לאלרגן יוצרת תגובה דלקתית בדרכי הנשימה והופכת אותם לרגישים יותר להתקף אסטמה.
עישון ואסטמה הם שילוב העשוי להזיק. מזעור החשיפה לטבק, קטורת, נרות, מדורות וזיקוקין מקטין את הסיכוי להתקף. מומלץ להימנע משהות במקומות ציבוריים המתירים עישון. עישון ידוע כגורם המחמיר את המחלה.
שכיחות האסטמה באוכלוסייה בישראל
בישראל חיים כ-300 אלף חולי אסטמה. 40 אחוזים מהחולים הם מבוגרים מתחת לגיל 18, ו- 60 אחוזים הם ילדים ובני נוער.
על סמך נתונים אפידמיולוגים שנאספו בעשור האחרון, חלה מגמת ירידה בשכיחות וחומרת המחלה בישראל. הירידה בחומרה נובעת מירידה באסטמה פעילה. בנוסף, נצפתה ירידה במספר מקרי האשפוז של החולים במחלה וחלה ירידה בתמותה מגיל 45 ומעלה.
השינויים הסביבתיים בעשור האחרון והטיפולים הניתנים לחולים היוו השפעה על מגמת הירידה. קיימת עלייה במתן טיפול מונע, בהיענות לטיפול ובכניסתם של תרופות חדשות למערכת הבריאות. כמו כן, חלה ירידה במספר המעשנים וכן בעישון פסיבי.