חולי אסטמה סובלים מהתקפי קוצר נשימה וצפצופים, אשר יכולים במקרים מסוימים אף לסכן חיים, ועל כן טיפול באסטמה הוא אתגר חשוב עבור הרופא והחולה כאחד.
הטיפול התרופתי באסטמה מתחלק לטיפול ארוך טווח ולטיפול קצר טווח, אשר השילוב ביניהם אמור להביא לאיזון החולים כך שיסבלו מכמות מינימלית של התקפים. טיפול נכון לצד היענות טובה של המטופלים מאפשרים שגרת חיים טובה ומפחיתים בצורה משמעותית את כמות ההתקפים ואת חומרתם.
טיפול לטווח ארוך
רוב חולי האסטמה מקבלים טיפול כרוני ארוך טווח, אשר מטרתו להפחית את כמות ההתקפים ואת חומרתם. בזכות הטיפול ארוך הטווח חולי האסטמה מצליחים לקיים אורח חיים תקין למדי, ובמידה ומטופלים היטב סובלים מהתקפים לעתים רחוקות בלבד. הטיפול ארוך הטווח בחולי האסטמה כולל:
- סטרואידים בשאיפה – משאפים המכילים סטרואידים אשר מפחיתים באופן משמעותי את התגובה הדלקתית והאלרגית בדרכי האוויר, כמו בודיקורט ופליקסוטייד. היתרון בשימוש במשאף הוא פיזור מקומי בלבד של התרופה ועל כן בניגוד לסטרואידים הסיסטמיים שימוש במשאפי סטרואידים גורם למעט מאוד תופעות לוואי.
- מרחיבי סימפונות ארוכי טווח – תרופות כמו אוקסיס או סרבנט אשר גורמות לפתיחה ארוכת טווח של הסימפונות ושומרות על נתיב האוויר פתוח לאורך זמן.
- משאפים משולבים – כיום מקובל להשתמש במשאפים המשלבים סטרואידים ומרחיבי סימפונות (כמו סימביקורט). המשאפים המשולבים מספקים לחולי האסטמה את האפקט של הסטרואידים ושל מרחיבי הסימפונות בשאיפה אחת, ועל כן מקלים על ההיענות לטיפול.
- סינגולייר – תרופה ממשפחת האגוניסטים לקולטני לויקוטריאנים, הניתנת דרך הפה וגורמת להפחתת התהליך הדלקתי וכתוצאה להפחתת תסמיני האסטמה. השימוש בתרופה זו נעשה בשילוב לתרופות שהוזכרו, ומיועד לילדים החל מגיל שנתיים.
- סטרואידים סיסטמיים – במקרים של אסטמה כרונית קשה ובלתי נשלטת, רופאים רבים ימליצו על שימוש בסטרואידים סיסטמיים במתן בכדורים דרך הפה. הסטרואידים אמנם מפחיתים את התגובה הדלקתית ואת התקפי האסטמה בצורה משמעותית, אך בשימוש ארוך טווח הם גורמים לתופעות לוואי משמעותיות כמו פגיעה בגדילה, השמנה, שיעור יתר, דילול עצם ותופעות לוואי נוספות.
- תיאופילין – תרופה ישנה אשר נמצאת פחות בשימוש ומסייעת להפחתת התקפי אסטמה.
- תכשירי כרומלין – מיועדים בעיקר לטיפול בילדים.
טיפול לטווח הקצר
במקרים רבים, התקף אסטמה גורם לקוצר נשימה קשה אשר דורש טיפול מיידי, ועל כן כל חולה אסתמה מחזיק בהישג יד משאפים לטיפול קצר טווח. סוגי הטיפול העיקריים לטווח הקצר הם:
- מרחיבי סימפונות – התרופות החשובות ביותר לטיפול בהתקף אסטמה חריף הם תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטני בטא, אשר גורמות להרחבת הסימפונות ומספקות פתיחה מהירה של דרכי הנשימה. מדובר בתרופות כמו ונטולין או בריקלין, אשר שאיפתן באמצעות משאף או מכשיר אינהלציה גורמת לפתיחה מהירה של הסימפונות והקלה משמעותית על קוצר הנשימה.
- ארובנט (Ipratropium Bromid) – תרופה נוספת ממשפחת האנטי כולינרגים, אשר יכולה גם כן להקל על התקפי אסטמה חריפים ולפתוח את דרכי הנשימה. תרופות ממשפחה זו אמנם יעילות יותר בחולים עם מחלות חסימתיות אחרות כמו אמפיזמה או ברונכיטיס כרונית, אך יכולות להביא לשיפור בחלק מחולי האסטמה.
- סטרואידים דרך הוריד – במקרים קשים במיוחד של התקפי אסטמה עמידים לטיפול, ניתן להשתמש בסטרואידים דרך הוריד. טיפול זה ניתן כמובן בבית החולים, ומספק הקלה מהירה ומשמעותית על התהליך הדלקתי, וכתוצאה הפחתת חסימת הסימפונות.
חשוב להדגיש שהטיפול קצר הטווח באסטמה יכול להציל חיים, ועל כן כל חולה אסטמה חייב לדעת היכן נמצא המשאף שלו בכל רגע נתון. יתרה מכך, חשוב ליידע בני משפחה, חברים, מורים בבית הספר וכל אדם קרוב אחר לגבי מיקום המשאף ודרך הטיפול בהתקף, מכיוון שטיפול מהיר הוא חיוני במקרים רבים של התקפי אסטמה.
קביעת הטיפול על פי חומרת המחלה
הדרך בה קובעים את הטיפול התרופתי בהתקפי האסטמה מתבצעת ב"צעדים", ועל פי חומרת המחלה. בשלב ראשון, מתחילים עם טיפול מסוים, ובמידה ואינו עוזר והתסמינים ממשיכים מוסיפים תרופות נוספות באופן הדרגתי.
ברוב המקרים, מתחילים עם טיפול במשאף ונטולין במידת הצורך. במידה וההתקפים ממשיכים, עוברים לטיפול ארוך טווח הכולל משאפים משולבים, ובמידה ולאחר עליה במינונים הטיפול עדיין לא עוזר, ניתן לעבור לשימוש בסינגולייר, סטרואידים סיסטמיים ובתרופות נוספות. במקרים שהטיפול המסורתי אינו מסייע ומקל על החולה, והתסמיני המחלה רק מוחמרים, יש לבחון ביחד עם הצוות הרפואי המטפל בקשה לאישור שימוש בקנביס רפואי.
על מנת לעקוב אחר חומרת המחלה, כל חולה אסטמה חייב לנהל "יומן תסמינים", בו יציין את הופעת התסמינים הנשימתיים במהלך היום והלילה, ועל פיו ייקבע המשך הטיפול.