אסטמה של העור, מחלה הנקראת בעולם הרפואי "אטופיק דרמטיטיס" (Atopic Dermatitis), היא מחלה דלקתית כרונית הגורמת לגרד, עור יבש ונגעים אדומים דלקתיים במקומות שונים בעור.
מחלה זו מופיעה בעיקר בינקות ובילדות הצעירה, ומכבידה מאוד על הילדים והמבוגרים החולים בה. הטיפול במחלה מורכב, בדומה לכל מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי מלא.
ניתן לחלק את הגישה הטיפולית לכמה תחומים שונים – טיפול סימפטומטי, שנועד להקל על החולה, טיפול אנטי דלקתי, שנועד להפחית את המרכיב הדלקתי במחלה, וטיפול בסיבוכים של המחלה – ובעיקר זיהומי עור משניים, כתוצאה מגרד ונזק לעור.
טיפול סימפטומטי בגרד וביובש
טיפול סימפטומטי באטופיק דרמטיטיס מתחיל בהימנעות מגורמים מגרים, המגבירים את הגירוי לעור או פוגעים במנגנוני ההגנה הטבעיים שלו.
בין הגורמים המביאים להחמרה בסימפטומים ראוי למנות רחצה ארוכה וממושכת במים, שהות בסביבה עם אחוזי לחות נמוכים, חימוש יתר או ייבוש של העור, וחשיפה למגוון רחב של חומר ניקוי וסבונים. חולה הסובל מאטופיק דרמטיטיס מכיר את גופו ואת הגורמים המחמירים את מחלתו. בכל אופן, כדאי להימנע ככל הניתן מהגורמים שצוינו לעיל.
מלבד הימנעות, טיפול סימפטומטי מכיל מספר מרכיבים. תרופות משפחת נוגדי ההיסטמין (למשל: לורטדין) יכולות לסייע בהפחתת תחושת הגרד המציקה והטורדנית. הימנעות ממצוקה נפשית וטיפול פסיכולוגי במידת הצורך עוזרים גם הם לשליטה במחלה.
מרכיב חשוב ביותר הוא שמירה על לחות מספקת של העור. אידוי מוגבר של מים מהעור מוביל לעור יבש – סימן ההיכר של אטופיק דרמטיטיס. כדי למנוע אידוי כדאי למרוח משחות המכילות אחזו נמוך של מים. המשחות המועדפות הן משחות המכילות אחוז גבוה של שומן. קיימות משחות רבות שעונות על קריטריון זה, וכל חולה יכול לבחור את המשחה החביבה עליו.
כמו כן, קיימים טיפולים טבעיים לאסטמה של העור כמו דיקור סיני, צמחי מרפא, טיפולים הוליסטיים, ניקוי רעלים ועוד.
טיפול אנטי דלקתי
תרופות נוגדות דלקת, המדכאות את מערכת החיסון, יעילות בהפחתת התגובה הדלקתית האופיינית לאטופיק דרמטיטיס. שליטה בתגובה הדלקתית מביאה להקלה והפוגה במחלה.
התרופות היעילות ביותר בדיכוי התגובה החיסונית הם סטרואידים. משחות המכילות סטרואידים הן מרכיב בסיסי וחשוב בטיפול בחולים עם אטופיק דרמטיטיס. משחות סטרואידליות מחולקות על פי העוצמה של החומר הפעיל שנמצא בהן.
משחות בעלות עוצמה גבוהה עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות בעור, ואין להשתמש בהן בקפלי עור, בפנים או בסמוך לאיברי המין. במקרים קשים של התלקחות חריפה של המחלה, ניתן לשקול טיפול פומי קצר בסטרואידים. טיפול ארוך טווח גורם לתופעות לוואי קשות ואין לו מקום בטיפול במחלה.
מלבד סטרואידים, פותחו תרופות נוספות המדכאות את מערכת החיסון, ויעילות כנגד אטופיק דרמטיטיס. התרופות השימושיות ביותר הן משחות המכילות טקרולימוס ופימקרולימוס.
מכיוון שהועלו טענות (שטרם הוכחו) בדבר תופעות לוואי אפשריות של טיפול זה, מומלץ להשתמש במשחות רק כקו שני בטיפול, לתקופת זמן מוגבלת. תרופה אחרת מקבוצה זו, ציקלוספורין, ניתנת דרך הפה במקרים קשים של חוסר תגובה לתכשירים מקומיים מקובלים.
טיפול באור
טיפל באור – פוטותרפיה היא שיטת טיפול יעילה במגוון רחב של מחלות עור. טיפול בקרינת UV יכול לסייע במקרים קשים של מחלה שאינה מגיבה לטיפול אחר. טיפול ממושך כרוך גם הוא בסיכון, ולכן יש להיעזר בו בתבונה.
טיפול בזיהומים משניים
בעקבות גירודים רבים ונזק משני לעור, נפגע מנגנון ההגנה המכאני הבסיסי של הגוף. הנזק לעור הופך אותו פגיע יותר לזיהומים שונים.
זיהום חיידקי יכול ללוות אזורים מודלקים בחולה עם אטופיק דרמטיטיס. החיידק השכיח ביותר הגורם לזיהום הוא סטאפילוקוק אאורוס. כאשר יש עדות לזיהום חיידקי בעור מומלץ לתת טיפול אנטיביוטי מתאים, במשחה מקומית.
במקרים קשים יש צורך גם בטיפול תרופתי הניתן דרך הפה. התכשירים האנטיביוטיים הנפוצים ביותר שייכים למשפחות הצפלוספורינים והפנצלינים (למשל: צפורל, אורבניל).