אסטמה קשה

טיפול ואבחון אסתמה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון אסתמה!

כיצד מגדירים אסטמה קשה?

אסטמה קשה

ניתן להגדיר חומרה של אסטמה בדרכים שונות. ההגדרות המקובלות, הפרקטיות ביותר בנוגע להערכה ובחירה של הטיפול המתאים, מתייחסות לתדירותם של ההתקפים, חומרתם ותגובה לטיפול תרופתי קודם.

בדרך כלל, מטעמי נוחות, מגדירים אסטמה קשה כאסטמה שלא מגיבה לטיפול במינונים גבוהים של סטרואידים בשאיפה, או דורשת טיפול מתמשך לעיתים קרובות בסטרואידים פומיים. בנוסף, יש צורך במילוי של לפחות שניים מבין הקריטריונים הבאים: 

  1. טיפול יומי תרופתי מניעתי נוסף (מרחיבי סמפונות ארוכי טווח, תאופילין, ועוד)
  2. טיפול "חירום" על בסיס יומי (למשל: משאף ונטולין)
  3. סימנים של פגיעה חמורה בבדיקות תפקודי ריאות (FEV1<80% מהצפוי)
  4. ביקור אחד או יותר במיון בגלל התקף אסטמה קשה
  5. שלושה סבבים או יותר של טיפול פומי בסטרואידים מדי שנה
  6. התדרדרות באסטמה כאשר נעשה ניסיון להפחית באופן משמעותי טיפול בסטרואידים
  7. אירוע מסכן חיים בעקבות התקף אסטמטי בעבר.

קיימים גם רשימות אחרות של קריטריונים, המפורסמות אצל איגודים רפואיים שונים, ודומות בעקרונותיהן לרשימה שהוצגה כאן.

טיפול ממושך

אסטמה קשה כזו מחייבת טיפול ממושך ומסובך יותר, שנושא לעיתים תופעות לוואי. הטיפול בחולים אלו צריך להינתן על ידי רופא מומחה, במסגרת מרפאה רב תחומית, ולכלול טיפול תרופתי אופטימאלי, עם מניעת חשיפה וטיפול סביבתי מיטבי.

על החולים להכיר היטב את מחלתם, הגורמים המביאים להחמרה באסטמה, ולהבין את החשיבות שבהצמדות למשטר הטיפולי שנקבע.  בנוסף, החולים צריכים לנטר באופן רציף (במרפאה ובבית) את תפקודי הריאות שלהם, על בסיס מכשירים פשוטים הבודקים את נפח האוויר הנשאף.

דרכי טיפול לאסטמה קשה

הטיפול בהתקף חריף של אסטמה דומה בכל המקרים: מתן מרחביי סמפונות (בייחוד: ונטולין) להקלה מיידית. במקרים קשים במיוחד, באסטמה שאינה מגיבה, יש לעיתים מקום גם לאדרנלין. עיקר הטיפול באסטמה הוא מניעתי – הפחתה למינימום של התקפים חמורים, המעיבים על איכות החיים ויכולים גם לסכן חיים.

חולים באסטמה קשה מטופלים בדרך כל בסטרואידים ומרחיבי סמפונות ארוכי טווח בשאיפה. סטרואידים פומיים (הנלקחים בצורת כדורים) יעילים במרבית המקרים בשליטה על אסטמה, אבל פרופיל תופעות הלוואי שלהם מורכב וקשה.

לא מומלץ ליטול מינונים גבוהים של סטרואידים לאורך זמן בגלל סיכון לסוכרת, דיכוי חיסוני וזיהומים קשים, יתר לחץ דם, שברים, לחץ תוך עיניי מוגבר ועוד. לכן, הרופאים המטפלים מנסים למצוא תחליפים טובים לטיפול בסטרואידים לשליטה מקסימאלית בהתקפי האסטמה.

במקרים שבהם לא ניתן להשיג שליטה במחלה על ידי שילוב של סטרואידים ומרחיבי סמפונות נשאפים, אפשר לטפל בחולים בתרופות נוספות. נוגדי לויקוטיראנים מפחיתים את התהליך הדלקתי בסימפונות הריאה, ויכולים לסייע בטיפול. אפשרויות אחרות כוללות תאיופילין וספיריבה (Tiotropium). רצוי להפסיק את הטיפול בתרופות אלו במידה ולא נצפה שיפור אצל החולה.

טיפול חדש ויעיל הוא טיפול כנגד נוגדנים מסוג IgE. נוגדנים אלו נמצאים ברמות גבוהות באחוז ניכר מחולי האסטמה, והם קשורים לתופעות אלרגיות נוספות. הפעלה של התהליך הדלקתי בחולי אסטמה קשורה קשר אמיץ לנוכחותם של נוגדנים אלו. התרופה קסולייר (Xoliar – Omalizumab) היא נוגדן מלאכותי, הנקשר לנוגדנים מסוג IgE ומונע את פעילותם. תרופה זו יעילה לעיתים, אך יקרה מאוד לשימוש ממושך.

מלבד טיפולים אלו, מספר אפשרויות נמצאת בשלבים מחקריים מתקדמים. תרופות כנגד חומרים דלקתיים המופרשים אצל חולי אסטמה נחקרות כעת (למשל: תרופות כנגד 5 – IL-5, TNF-a וכדומה). הוצע גם שטיפול בתרופות אנטיביוטיות משפחת המקרולדיים (למשל: קליתרומיצין) משפרות את איכות החיים בחולי אסטמה. טיפול מהפכני יותר, שטרם הוכח, כולל חום מקומי בקרינה לסמפונות (Bronchial thremoplasty).

מלבד הטיפול התרופתי, חשוב במיוחד בחולים אלו להתייחס למחלות נלוות שיכולות להחמיר סימפטומים של אסטמה – כדאי לטפל בצרבת (GERD), אלרגיה ונזלת אלרגית, עישון, דום נשימה בשינה, משקל עודף, ומחלות נפשיות שיכולות להגביר את המתח הנפשי ולהחמיר את האסטמה. טיפול משולב , מולטי-דיספלנרי יכול להועיל מאוד לחולים.

אולי יעניין אותך גם:

מחקר ישראלי מצא כי חולי אסטמה בסיכון נמוך יותר להידבק בנגיף קורונה

התקף אסטמההתקף אסטמה הוא התסמין של מחלה שנקראת בעברית קצרת או גנחת הסימפונות. לפני שניגש לתיאור התסמין נפרט מעט על המחלה עצמה.

אסטמה (או אסתמה) היא מחלה של הריאות שבאה לידי ביטוי באופן כרוני התקפי. המשמעות היא שתסמיני המחלה לא מרימים את ראשם באופן שגרתי אלא רק בתקופות מסוימות (בהתקפים).

אסטמה היא אחת מהמחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בעולם ונכון לכתיבת שורות אלה חולים בה יותר משלוש מאות מיליון בני אדם בכל רחבי העולם. הגיל הנפוץ ביותר בו מאובחנת המחלה הוא שלוש שנים בלבד כאשר בנים מאובחנים כחולי אסטמה פי שתיים יותר מבנות בתקופת הילדות.

בקרב האוכלוסייה הבוגרת בה שכיחות המחלה מוערכת בעשרה אחוזים מכלל האוכלוסייה, השכיחות זהה בין נשים לגברים. שכיחות המחלה בקרב ילדים היא חמישה עשר אחוז כאשר שליש מהם מחלימים ממנה או מגיעים למצב שבו תסמיניה לא מופיעים עוד בהגיעם לבגרות.

מה עלול לגרום להתקף אסטמה?

התנאי הראשון להיווצרות של התקף אסטמה הוא קיום של מחלת האסטמה. ישנם מקרים בהם מחלות אחרות יכולות לייצר מצב רפואי שמזכיר את התקף האסטמה אך רק כאשר התסמינים מופיעים בחולה אסטמה, מדובר על התקף אסטמה.

ההתקף לרוב מופיע לאחר שהחולים באים במגע עם טריגרים מסוימים כאשר כל חולה רגיש לטריגרים אחרים. בין הגורמים להתקף ניתן למנות את הגורמים הבאים:

  • חומרים או אורגניזמים אלרגניים כגון: פרווה של בעלי חיים, אבקנים וקרדית האבק.
  • זיהום אוויר או זיהום ויראלי.
  • תרופות מסוימות בדגש על תרופות שנקראות חוסמי בטא שגורמות לכיווץ של דרכי הנשימה ומשום כך הן אסורות לשימוש בקרב חולי אסטמה. חלק מהחולים יחוו תקף גם לאחר נטילה של אספירין וישנם גם שרגישים לנוגדי דלקת לא סטרואידיים (NSAIDS).
  • התעמלות היא טריגר מאוד נפוץ בעיקר בקרב ילדים שחולים באסטמה כשלרוב ההתקף מתרחש עד חצי שעה מרגע סיום הפעילות.
  • שינויים מסוימים במאזן ההורמונאלי יכולים לעורר את ההתקף בדגש על נשים בזמן הווסת או חולים במחלת תת פעילות או יתר פעילות של בלוטת התריס.
  • בחלק לא מבוטל מהמטופלים ההתקף מופיע במצבים בהם מזג האוויר משתנה באופן קיצוני ופתאומי וישנם גם כאלה שמסוגלים לחוות התקף לאחר צחוק ממושך.

מה הם התסמינים של התקף אסטמה?

ראשית חשוב מאוד לציין שבין התקף להתקף התסמינים רדומים ואינם מפריעים לאיכות החיים של החולים באסטמה, אך במהלך ההתקף יכולים להתקיים הסימפטומים הבאים:

  • התסמין הנפוץ ביותר הוא צפצופים שמתרחשים כאשר החולה מוציא אוויר מהריאות בתהליך הנשימה.
  • תסמינים נפוצים נוספים הם קוצר נשימה (ומכאן שמה של המחלה בעברית – קצרת), ליחה צמיגית ושיעולים.
  • תחושה של מאמץ או קושי מסוים במילוי הריאות באוויר ושימוש בשרירי עזר על מנת לנשום הם תסמינים נפוצים פחות אך מופיעים בקרב חולים רבים.
  • במקרים מסוימים זמן קצר לפני בוא ההתקף יחושו המטופלים עקצוץ באזור הסנטר או מתחת לו, פחד בלתי מוסבר או חוסר נוחות באזור הגב בין השכמות.
  • תחושת מועקה בחזה.
  • חיוורון או הזעה מוגברת.
  • קושי בדיבור.

הטיפול וההתמודדות

הטיפול באסטמה מכוון מצד אחד לטיפול במחלה עצמה ומצד שני לטיפול בזמן ההתקף. הטיפול בזמן ההתקף כולל בעיקר שאיפה של חומרים שמטרתם להרחיב את הסמפונות במהלך ההתקף על מנת להביא לזרימה תקינה של אוויר. בין התרופות ניתן למנות את הונטולין, את הבריקלין ואת הסאלמטרול.

במידה ומדובר על התקף חריף במיוחד שעלול לסכן את החיים של החולה ישנו צורך בעירוי של מרחיבי סמפונות במינונים גבוהים, בחיבור החולה למסכת חמצן ובמקרים חריגים במיוחד תבוצע פעילות כירורגית לצורך צנרור הקנה. ההתמודדות עם המחלה באופן כללי דורשת הימצאות במעקב רפואי צמוד ובמודעות לגורמי הסיכון להופעת ההתקף.

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון אסתמה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון אסתמה. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

לשגשג עם אסטמה: ניווט בעולם העסקים המודרני

אסטמה היא מצב נשימתי כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרות שזה יכול להציב אתגרים, זה לא אמור להוות מחסום להצלחה בעולם העסקים המודרני. עם ניהול והבנה נכונה, אנשים עם אסתמה יכולים לשגשג בקריירה שלהם ולהשיג את מטרותיהם המקצועיות.

לקריאת המאמר »
072-3341176
טיפול ביתי
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!